Pilula care înlocuiește un pumn de pastile: reduce atacurile cardiace și cerebrale cu 40%

de: Alexandru Puiu
23 11. 2020

O nouă pastilă simplă și ieftină, în combinație cu o aspirină, pare să facă minuni în cazul cardiacilor și celor cu risc de atac cerebral. Este vorba de o pilulă Polypill.

Conform datelor publicate în urmă cu câteva zile în Jurnalul de Medicină din New England, o pilulă ieftină a reușit să reducă cu aproximativ 40% probabilitatea de a suferi un accident cardiac sau atac cerebral, în cazul celor cu o înclinație către astfel de afecțiuni. Detaliile din spatele acestei ”abordări inovatoare a prevenției bolilor de inimă” a făcut deja și subiectul unei prezentări în cadrul American Heart Association, conform CNN.

Ca referință, Polypill este o doctorie care combină trei medicamente pentru tensiunea arterială (atenolol, ramipril și „pilula apei” – hidroclorotiazida, un diuretic) și o statină pentru scăderea colesterolului, simvastatin. Toate sunt medicamente generice. Polypills pot fi luate singure sau cu o aspirină.

Pastilele din această categorie nu sunt neapărat revoluționare, dar progresează în permanență. Ele sunt deja oferite ca soluție de tratament în Europa. Cea specifică noului studiu a fost produsă în India.

Cel mai recent studiu din acest spectru a inclus peste 5.700 de voluntari din toată lumea, pe care cercetătorii i-au urmărit de aproape pe parcursul a cinci ani. Bărbații aveau 50 de ani sau peste, iar femeile 55 sau mai mulți. Toți voluntarii erau considerați a prezenta un risc moderat de probleme cu inima din cauza unor condiții asociate, ca diabet sau hipertensiune.

Grupul a fost împărțit în trei categorii de participanți, cei care au luat o doză mică de aspirină, utilizatori de polypill, polypill plus o aspirină și, în mod evident, un placebo.

În final, concluziile au fost cât se poate de clare, iar utilizatorii de polypill au fost cei mai câștigați. Polypill cu aspirină a redus problemele cardiace și decesele cu 31%, cu minime efecte secundare. Acestea au inclus amețeli sau tensiune scăzută. Cei care au continuat fără întrerupere să ia pilula au prezentat un risc de probleme cu inima scăzut cu 40%.

„Am putea salva milioane de oameni de riscul unor boli serioase de inimă sau accidente vasculare cerebrale în fiecare an prin folosirea eficace de polypill și aspirină”, a declarat Salim Yusuf, co-investigator principal pentru studiu și profesor de medicină la McMaster University din Canada. Este important de reținut că aceste eforturi referitoare la cardiaci se fac din cauza faptului că bolile de inimă reprezintă ucigașul numărul 1 din SUA, reflectându-se în 25% dintre decese.